Gründer Sara Døscher. Foto: Line Dammen
Foto: Line Dammen

Takket være knallhard jobbing kunne Sara realisere drømmen

– Med en grunnleggende lidenskap for det du vil gjøre, blir alt ekstremt mye enklere. Da tenker du ikke over at du faktisk jobber, sier gründer Sara Døscher (39).

Av  Ane Solstad Sønnesyn/NewsLab
ARTIKKEL · PUBLISERT 02.03.2022

Hun vokste opp i en restaurantfamilie, har jobbet i bransjen siden hun var 13 og fant sin lidenskap da hun som 20-åring deltok på sin første vinsmaking.

– Det var en så kompleks drikk som rommet så mye: alle smaker, lukter, det historiske bakteppet og kultur. Jeg ble helt tatt på senga, og tenkte «dette må jeg jobbe med».

Fra Aker Brygge til Rio de Janeiro

Reisen var kort fra restaurantjobb på Aker Brygge til restauranthøyskole i Sverige og videre til Sør-Afrika for å jobbe på en vingård.

Senere kjøpte hun og kjæresten enveisbillett til Rio de Janeiro hvor turismen hadde skapt stor etterspørsel etter vinkunnskap. Sara tok språkkurs på rekordtid, og fikk jobb i et vinimportselskap.

– Det var altfor gøy å være der. Plutselig hadde det gått seks år, minnes Sara.

– Når faget mitt er min lidenskap, blir ikke jobben et ork
Sara Døscher
gründer

Da hadde paret klart å spare opp egenkapital til å kjøpe en liten leilighet i Oslo. De leide den ut i en periode, solgte den med god gevinst, og kjøpte så en større bolig de også har leid ut i perioder.

– Å leie ut bolig er veldig gunstig med tanke på sparing. Det er mange måter å spare penger på, det trenger ikke bare være av penger som kommer på lønnskonto.

Les også: Petra – den kreative superspareren

Realiserte gründerdrømmen

Vel tilbake i Oslo fikk Døscher jobb i Vinmonopolet. Med et hektisk småbarnsliv og drømmen om et hus, ble det vanskelig å bygge opp en stor sparekonto.

 – Jeg ønsket ikke å vente «et helt liv», så jeg beit tenna sammen og jobbet knallhardt i et par år for å realisere drømmen om å starte for meg selv, forteller Sara.

Hun jobbet morgen og kveld med å skrive bokmanus, kurs og foredrag.

SATSET PÅ DRØMMEN: – Det som er så utrolig gøy med jobben, er at den er så variert. Kort oppsummert er det mye vinsmaking, bok- og artikkelskriving, podcast, vinkurs og formidling av vin på alle mulige flater jeg jobber med. Firmaet mitt heter det samme som min første vinbok: «Vin til folket», forteller Sara. Foto: Privat

– Jeg liker å tenke at når barna er lagt og klokken er halv syv, er det nesten en arbeidsdag igjen til midnatt. Med det perspektivet blir det lett å sette av en time eller tre til å jobbe enda litt mer.

Våren 2020 hadde hun bygget opp sitt eget vinunivers og kunne si opp den trygge jobben i Vinmonopolet. Fundamentet var lagt for å kunne generere inntekt fra dag èn.

Les også: Derfor bør du ha fuck you-penger


Gi pengene dine superkrefter


– Jeg får gjøre det jeg elsker

I dag har gründeren fleksibiliteten og valgfriheten hun drømte om i mange år. Hun har et helt annet ansvar, og i perioder er jobben lengre enn vanlig arbeidsdag. Men det er så til de grader verdt det.

– Jeg har aldri hatt det så bra inni meg. Jeg er ikke låst hos en arbeidsgiver. Jeg kan ta en dag for meg selv når jeg er sliten eller trenger inspirasjon – det turte jeg aldri før.

Da lar hun hodet hvile, går en tur med podcast på øret, henter tidlig i barnehagen og kokkelerer på kjøkkenet. Disse «fridagene" finner hun ofte løsninger på det hun grubler på, og de blir på den måten den viktigste delen av jobben.

– Alt dette gir mer glede og flyt i arbeidshverdagen. Jeg gleder meg til å legge meg hver kveld, for å stå opp neste morgen, drikke kaffe og jobbe. Når faget mitt er min lidenskap, blir ikke jobben et ork.


Fant du det du lette etter?